Què ens expliquen les Coves del Salnitre?

L’interior de l’emblemàtica muntanya de Montserrat amaga un entramat de diverses coves que la perforen i la buiden per dins. Aquest fet ho propiciat mil i una histories i llegendes entorn a ella. Una de les coves que recull més recorregut històric és la Cova del Salnitre que pertany a Collbató.

Si veniu a visitar-les us trobareu amb un recorregut interior de gairebé 500m amb un desnivell d’aproximadament 25m que actualment està completament adaptat; superant els 240 esglaons que ens permeten viatjar per dins de les muntanyes còmodament.

Però… què ens explica la cova?

Doncs bé, el seu interior ens explica una història que prové ja de la prehistòria.

Durant l’etapa del Neolític, va servir com a refugi per els seus primers i primitius habitants. Diversos indicis ens diuen que el seu principal ús va ser com a assentament però també com a lloc d’enterrament. Aquests usos es van allargar fins l’Edat de Bronze.

Posteriorment, la cova va quedar oblidada fins que en l’època medieval va ser redescoberta pels monjos del Monestir de Montserrat. Va ser durant aquesta època que es va explotar el seu interior per extreure aquell mineral tan valuós, el salnitre.

Recordem que el salnitre és un mineral d’origen biològic! Prové dels excrements dels inquilins més abundants de la cova, els ratpenats.

Un cop es va esgotar el salnitre, les coves van tornar-se a oblidar, per això mateix, es van convertir en amagatall pel conegut bandoler Mansuet. Aquest personatge de la Guerra de la Independència en front als francesos, és el protagonista d’una llegenda que el converteix en heroi.

A partir d’aquest moment, La Cova del Salnitre ha sigut protagonista important de la història de l’espeleologia catalana.

És a partir de 1850 quan la cova comença a explotar-se amb finalitats turístiques. Collbató era un indret de pas obligat pels pelegrins que es dirigien al Monestir de Montserrat, juntament amb la millora de camins i carreteres, van fer que augmentessin les visites de la burgesia de Barcelona al poble, així com també a les Coves.

Això va portar a molts personatges destacats com ara Jacint Verdaguer, Santiago Rusiñol, Antoni Gaudí fins a les galeries i passadissos d’aquesta cova on gaudir d’un espai natural tant magnífic com aquest.

Desplaça cap amunt